2009. szeptember 17., csütörtök
Lager
Ezek a sörök alsóerjesztésű sörök, mely legmodernebb csoport. A korábbi sörök jellemzően sötét színűkkel ellentétben jellemző rá az "aranyszín"-űség. Főzésükhöz csak a meg nem termékenyített nőivarú komló virágát használják fel. A sör gyártása során alsóerjedésű élesztőt használnak, onnan kapta a nevét hogy az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed. Maga az erjesztés pedig viszonylag alacsony hőmérsékleten (6-8 °C) történik. Az érlelés időtartama minimum egy hét, hőmérséklete pedig körülbelül 0-1 °C. Alsóerjesztésű sört elöször a XIX. században főztek a különböző ipari-élelmiszeripari felfedezéseknek köszönhetően. A legfontosabb ezek közül a Louis Pasteur által szabadalmaztatott eljárás, a pasztőrözés, melynek során a sört fejtés előtt egy-két percre 70 °C-ra melegítik fel, minek hatására a sörben maradt mikroorganizmusok elpusztulnak. A lager sörök egyik legismertebb típusa a Pils sör, amely az elsők között volt sikeres az alsóerjesztésű sörök kategóriájában. (A szó eredete a német lagern szóra vezethető vissza, melynek jelentése "tárolni" és a pasztörizálásra illetve a kész sör hűtésére utal, ami a tárolási időt növeli.)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése