2009. szeptember 17., csütörtök

Sörfőzés alapanyagai(komló)


A komló a sör fűszere, ez adja jellegzetes keserű ízét. A komlóban található alfa-savak csíraölő és konzerváló hatása megnöveli a pasztörizálatlan sörök eltarthatósági idejét. A komlóban található lupulin nyugtató hatású, ez okozza az egy-két pohár sör elfogyasztása utáni kellemes bágyadtságot. A komló kétlaki nővény a sörfőzéshez, pontosabban az alsóerjedésű sörök főzéséhez a meg nem termékenyített nőivarú egyedek virágát használják, ugyanis a megtermékenyített virág magjai gátolják az alsóerjedésű sörök tisztulását. éppen ezért Európában csaknem teljesen kiirtották a hímivarú egyedeket. Angliában viszont a felsőerjesztésű ale-k készítésénél ez egyáltalán nem volt zavaró. Az angolok rögtön ideológiát is gyártottak a dologhoz, mondván, mit lehet várni egy olyan sörtől, amelyet "szomorú, egyedülálló és magányos" komlóval készítenek. Napjainkban a komlót már nem a természetes, hanem bizonyos "előfeldolgozott" állapotában használják. Ilyen előfeldolgozás a komló pelletezése, amikor a komlót apró, kemény golyócskákká sajtolják. Ezzel csökkentik a térfogatát és a szállítási, tárolási költségeket is. Másik általánosan ismert és használt formája a komlónak a komlókivonat, mely egy zöldes, fekete színű massza, amely tartalmazza a növény keserű anyagait és mindazokat az alkotóelemeket, melyek a komlót a sörfőzés nélkülözhetetlen alapanyagává teszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése