2009. szeptember 17., csütörtök

Sörfőzés alapanyagai(élesztő)

Az erjedés mechanizmusa, mely során a cukor alkohollá és szén-dioxiddá alakul, sokáig rejtélyes folyamat volt a sörfőzők előtt. Mielőtt megismerték volna az "élesztőt", különféle penészgombákkal és vadélesztőkkel idézték elő az erjedés folyamatát. De voltak ennél meghökkentőbb módszerek is, a germánok ősi eposzában az Eddában, vagy a finnek Kalevalájában az állati nyálat említik. Egyes Amazonas menti törzsek még ma is úgy indítják be a sörszerű italok erjedését, hogy a törzs asszonyai egyszerűen beleköpnek a főzőüstbe. Louis Pasteur kutatásai alapozták meg a ma elfogadott "sörfőzési higiéniát", vagyis a különféle vadélesztők, baktériumok és penészgombák és mindazon tényezők kikapcsolását a sörfőzési folyamatból, amelyek az ital erjedését károsan befolyásolják, vagy a sör romlását okozzák. A tudóst foglalkoztatta az alkoholos erjedés folyamata és szabadalmaztatta eljárását a "nem romló sör előállításáról és tárolásáról".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése